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The federal Occupational Safety and Health Administration (OSHA) recently published additional frequently asked 
questions and answers (FAQs) regarding the need to report employees in-patient hospitalizations and fatalities resulting 
from work-related cases of the coronavirus. These FAQs reverse OSHAs previously issued guidance that, for cases of 
COVID-19, the work-related incident triggering reporting requirements was the employees positive diagnosis. Now, the 
triggering event is the employees exposure to the coronavirus at work.

Employers are required under existing OSHA regulations to report in-patient hospitalizations to OSHA if the 
hospitalization occurs within twenty-four (24) hours of the work-related incident. See 29 CFR 1904.39(b)(6). OSHAs 
updated FAQs provide guidance on the meaning of the term incident as it relates to work-related COVID-19 in-patient 
hospitalizations and fatalities, as well as recording and reporting requirements.

An employer must report an employee hospitalization due to COVID-19 if the employee is admitted to the hospital for 
in-patient treatment within 24 hours of an exposure to the virus at work. The report of such hospitalization is due within 
24 hours of the employer knowing both, that the employee has been in-patient hospitalized and that the reason for the 
hospitalization was a work-related case of COVID-19.

An employer must report a work-related fatality resulting from COVID-19 if the employee dies within 30 days of 
exposure to the virus at work. This report of fatality is due within eight hours of the employer knowing both that the 
employee has died, and that the cause of death was a work-related case of COVID-19.

The pertinent updated information from the FAQs, as published by OSHA, is as follows:

Q. How do I report the fatality or in-patient hospitalization of an employee with a confirmed, work-related case 
of COVID-19?

A:You may report a fatality or in-patient hospitalization using any one of the following:

■ Call the nearest OSHA office;

■ Call the OSHA 24-hour hotline at 1-800-321-OSHA (6742); or

■ By electronic submission, report online. 

Be prepared to supply: Business name; name(s) of employee(s) affected; location and time of the incident; brief 
description of the incident; and contact person and phone number so that OSHA may follow-up with you (unless you 
wish to make the report anonymously).

BLOGS
COVID-19;Workplace Safety

OSHA Updates Guidance on Reporting Work-
Related Cases of the Coronavirus



lathropgpm.com 2

Q: An employee has been hospitalized with a work-related, confirmed case of COVID-19. Do I need to report this 
in-patient hospitalization to OSHA?

A: Under 29 CFR 1904.39(b)(6), employers are only required to report in-patient hospitalizations to OSHA if the 
hospitalization “occurs within twenty-four (24) hours of the work-related incident.” For cases of COVID-19, the term 
“incident” means an exposure to SARS-CoV-2 in the workplace. Therefore, in order to be reportable, an in-patient 
hospitalization due to COVID-19 must occur within 24 hours of an exposure to SARS-CoV-2 at work. The employer must 
report such hospitalization within 24 hours of knowing both that the employee has been in-patient hospitalized and 
that the reason for the hospitalization was a work-related case of COVID-19. Thus, if an employer learns that an 
employee was in-patient hospitalized within 24 hours of a work-related incident, and determines afterward that the 
cause of the in-patient hospitalization was a work-related case of COVID-19, the case must be reported within 24 hours 
of that determination. See 29 CFR 1904.39(a)(2), (b)(7)-(b)(8).

Employers should note that 29 CFR 1904.39(b)(6)’s limitation only applies to reporting; employers who are required to 
keep OSHA injury and illness records must still record work-related confirmed cases of COVID-19, as required by 29 CFR 
1904.4(a).

Q. An employee has died of a work-related, confirmed case of COVID-19. Do I need to report this fatality to 
OSHA?

A: Under 29 CFR 1904.39(b)(6), an employer must “report a fatality to OSHA if the fatality occurs within thirty (30) days 
of the work-related incident.” For cases of COVID-19, the term “incident” means an exposure to SARS-CoV-2 in the 
workplace. Therefore, in order to be reportable, a fatality due to COVID-19 must occur within 30 days of an exposure to 
SARS-CoV-2 at work. The employer must report the fatality within eight hours of knowing both that the employee has 
died, and that the cause of death was a work-related case of COVID-19. Thus, if an employer learns that an employee 
died within 30 days of a work-related incident, and determines afterward that the cause of the death was a work-related 
case of COVID-19, the case must be reported within eight hours of that determination.

Employers should also be aware that there are 28 OSHA approved State Plans operating state-wide occupational safety 
and health programs. State Plans are required to have standards and enforcement programs that are at least as effective 
as OSHAs requirements and may have different or more stringent requirements. Employers should therefore also 
consult their states requirements for reporting cases of COVID-19.

https://www.osha.gov/dcsp/osp/

